Pozostałe składniki: 600-800 ml lodów waniliowych 6 łodyg rabarbaru 4 łyżki cukru trzcinowego 4 łyżki miodu sok z połowy pomarańczy 400 g słodziutkich truskawek łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru roztrzepane białko jajka z dodatkiem łyżki mleka do posmarowania ciasta Wykonanie: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki drobnych wiórków kokosowych 3 łyżki cukru pudru szczypta soli 120 g zimnego masła 60 ml zimnego kefiru lub maślanki Wszystkie składniki umieścić w naczyniu, najpierw posiekać nożem, następnie szybko zagnieść. Mini galette z truskawkami, karmelizowanym rabarbarem i gałką lodów waniliowych z oreo Składniki na 6 sztuk. Mini galette z truskawkami, karmelizowanym rabarbarem i gałką lodów waniliowych z oreo. Takie galette podajemy jeszcze ciepłe, wyjęte niedawno z piekarnika, z dodatkiem lodów waniliowych. Rabarbar umyć, pokroić na nieduże kawałki około 2 cm i wrzucić na patelnię razem z cukrem. Gdy mini gallette lekko przestygnie, tak by nie było parzące, podajemy z gałką lodów. Podgrzać, aż cukier się rozpuści i wtedy dodać miód oraz sok z pomarańczy. Zbić w kulkę, zawinąć w folię i schować do lodówki na godzinę. Na ciasto nakładać po porcji truskawek i rabarbaru, tak, aby brzegi były wolne. Wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej i dwiema łyżkami cukru. Ciasto pieczemy przez 25 minut, na piękny, lekko brązowy kolor. Ciepło kruchego ciasta z pachnącymi owocami i topniejące lody…