Składniki na mus malinowy: 200 g malin mrozonych lub świezych 2 łyżki erytrolu 2 łyżeczki skrobii ziemniaczanej + 2 łyżki wody Składniki na dietetyczny lemon curd: 2 łyżki oleju (kokosowy lub rzepakowy) 7 łyżek erytrytolu (mozna użyć cukier) 2 cytryny 2 jajka 2 żółtka 3 – 6 łyżeczek skrobii ziemniaczanej Jeżeli długo mieszmay, a lemon curd wciąż nie chce się zgęstnieć, rozrabiamy kolejne 3 (lub nawet więcej) łyżeczek skrobii ziemniaczanej z odrobią wody i dodajemy do sosu, wciąż mieszając. Lemon curd przygotowujemy w kąpieli wodnej – mniejsza miskę lub rondelek układamy w garnku i zagotowujemy w nim wodę tak, aby nie dotykała dna naszej miski. Podajcie do niego dobrą kawę – ja zachęcam do wypróbowania tej z chemexa lub mojego kochanego Aeropressa – chociaż i cudowna mokka z kawiarki będzie cudnie smakowała! A jeżeli macie ochotę na równie pyszny i piękny – tym razem różowy mazurek, chociaż już nieco mniej zdrowy to spróbujcie tego mazurka różanego z białą czekoladą, który rok temu był hitem internetu 🙂 Do naczynia z resztką soku z cytryny dodajemy 3 łyżeczki skrobii ziemniaczanej, dokładnie mieszamy i dodajemy do miski/rondelka, energicznie mieszając. Składniki na spód: 175 g mąki orkiszowej (lub pszennej) 2 łyżki erytrolu (lub cukru) 100 g zimnego masła 1 żółtko (zimne) Gotujemy 1-2 minuty, odstawiamy do ostygnięcia. : maliny podgrzewamy w rondelku z erytrolem, aż się całkiem rozpadną. Ilość porcji: 2 małe mazurki (24 x 12 cm – można też użyć keksówki, ale wtedy koniecznie użyjcie papieru do pieczenia, żeby łatwo wyjąć spód) lub 1 większy (35 x 11 cm). Przygotowujemy lemon curd: cytryny dokładnie myjemy, wyparzamy i ścieramy z nich skórkę na tarce o drobnych oczkach. Nie potrafię odpowiedziec na pytanie, czy na święta Wielkanocne bardziej nie moge doczekać się sernika czy mazurka. Składniki na bezy do przyozdobienia (opcjonalne): 2 białka szczypta soli 120 g cukru pudru Przygotowanie: Przesianą mąkę siekamy z masłem. Wszystko oprócz bez możecie przygotowac bez dodatku cukru, używając erytrolu (chociaż cukier też się oczywiście sprawdzi), a żeby spód był zdrowszy zamiast mąki pszennej wykorzystajcie te orkiszową – ma więcej błonnika. Białka ubijamy ze szczypta soli na wysokich obrotach do momentu aż powstanie sztywna piana (obracacie naczynie do góry nogami i nie powinno spaść). Białka ubijamy ze szczypta soli na wysokich obrotach do momentu aż powstanie sztywna piana (obracacie naczynie do góry nogami i nie powinno spaść). Przygotowujemy mus malinowy : maliny podgrzewamy w rondelku z erytrolem, aż się całkiem rozpadną. cytryny dokładnie myjemy, wyparzamy i ścieramy z nich skórkę na tarce o drobnych oczkach. Tym razem przygotowałam mazurek z lemon curdem i musem malinowym z bezami. Jak zrobić mazurek z lemon curdem i musem malinowym z bezamim? Gotujemy około 5 -10 minut od zagotowania, ciągle mieszając aż sos zgęstnieje (czas zależy od ilośi soku z cytryny, wielkości jajek). Gotujemy około 5 minut, dolewamy prawie cały sok z cytryny, zostawiając 1/4 w naczyniu. Wlewamy olej, połowę startej skórki z cytryny (albo calość, jeżeli nie chcemy ją ozdabiać mazurka) i erytrol. Na spód tarty wykładamy mus malinowy, na to lemon curd. Jeżeli chcesz zrobić mazurek w innej formie np. okrągłej, najlepiej skorzystać z przeliczarki foremek. Nastepnie dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce, cukier puder, wciąż ubijając na wysokich obrotach. Nastepnie dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce, cukier puder, wciąż ubijając na wysokich obrotach.