Cukiniowa zupa krem z czosnku niedźwiedziego

Dorota
Zupy
20.05.2019 8:23
Cukiniowa zupa krem z czosnku niedźwiedziego

Cukiniowa zupa krem z czosnku niedźwiedziego Składniki (2 – 3 porcje): 2 łyżki oleju lub masła 1 mała cebula, pokrojona w pióra 1 duża cukinia pokrojona w kostkę 1 l bulionu warzywnego (ja przygotowałam bulion na końcówkach zielonych szparagów) 1,5 pęczka czosnku niedźwiedziego sól, pieprz, pestki dyni 1/2 szklanki mleka roślinnego – ja użyłam runa migdałowego od Mleczni Bracia lub w wersji niewegańskiej – śmietanki (można pominąć) Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulkę 2 minuty. Moja zupa jest w wersji wegańskiej – dodatek mleka roślinnego można też jednak pominąć albo zamienić na śmietankę, jeżeli chcecie ją bardziej zabielić. Można go spożywać na surowo (świetnie sprawdza się w pesto) albo na ciepło – np. w zupach. Doskonale smakuje również na ciepło – stąd ta cukiniowa zupa krem z czosnku niedźwiedziego. Dawka błonnika i witamin z zielonych warzyw i jej delikatność, a do tego świetne właściwości czosnku niedźwiedziego – Wasze brzuchy ją pokochają. Warto zatem do swojego jadłospisu, oprócz zwykłego czosnku – dodać wiosną trochę czosnku niedźwiedziego. Stąd też uznali, że musi mieć on wzmacniającą moc – i w tym mieli rację. Sezon na niego jest krótki, a jest on nie tylko przepyszny, ale i ma cudowne właściwości odżywcze oraz antybakteryjne i antygrzybiczne. Kocham jego ostro – słodkawy smak i uwielbiam blendować na pesto albo pasty do kanapek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/cukiniowa-zupa-krem-z-czosnku-niedzwiedziego/