Zupa gulaszowa z indykiem – pyszne danie jednogarnkowe

Milena
Obiad
02.04.2020 14:00
Zupa gulaszowa z indykiem – pyszne danie jednogarnkowe

Składniki na zupę gulaszową z indykiem: 0,5 kg mięsa z udźca indyka 0,5 kg dobrej cienkiej kiełbasy 200 g suchej drobnej fasoli cebula szklanka mrożonej włoszczyzny (marchew, seler, por, pietruszka – mogą też być świeże, pokrojone w paski) 4 średniej wielkości ziemniaki 250 ml passaty pomidorowej około litr bulionu (dałam drobiowy) 2 ząbki czosnku kolendra, tymianek, papryka ostra, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól Przygotowanie Suchą fasolę musimy namoczyć dzień wcześniej. Następnie przekładamy je do garnka, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości przez około 45 min. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę. Na drugi dzień zmieniamy wodę i gotujemy fasolę w ok 1,5 litra wody do miękkości przez około 1,5 h. Jej przygotowanie zabiera trochę czasu, ale na drugi i trzeci dzień smakuje jeszcze lepiej, więc można zrobić dużą porcję i mieć przez kilka dni spokój z obiadem. Mięso z indyka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Po tym czasie dodajemy podsmażoną kiełbasę w cebulą, ugotowaną fasolę, wlewamy passatę pomidorową, dodajemy zioła i ewentualnie przyprawiamy jeszcze do smaku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2020/04/zupa-gulaszowa-z-indykiem/