Wegański chlebek bananowy

Wegański chlebek bananowy

Wegański chlebek bananowy - puszysty, delikatny i przepyszny.

Szybkie, łatwe ciasto w wersji wegańskiej.

Obiecuje, że nie poczujecie różnicy pomiędzy tym, a tym standardowym na cukrze i jajkach.

Banan zawiera wiele składników mineralnych i witamin.

W jednym bananie znajduje się ponad 300mg potasu, który pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi.

Owoce te mogą również przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu, dzięki sporej zawartości pektyn (rodzaj błonnika pokarmowego).

Mimo wspaniałych właściwości, na banany powinny uważać osoby chorujące na cukrzyce, gdyż posiadają wysoki indeks glikemiczny (podobnie jak marchew i ziemniaki).

Ale bez obaw! Osoby nie zmagające się z cukrzycą nie muszą z nich rezygnować, byle wszystko z umiarem.

Dlatego zapraszam do pszynego przepisu. Przekonajcie się sami!

View this post on Instagram

Dzisiaj przychodzę do Was z wegańskim chlebkiem bananowym podanym z masełkiem nerkowcowym 🤩 Ciasto bananowe: 📍3 duże lub 4 małe dojrzale banany (u mnie 430 gram) 📍4 łyżki oleju u mnie kokosowy akurat 📍1,5 łyżki octu jabłkowego 📍1 jajko lniane (1 łyżeczka zmielonego siemienia, 3 łyżki wrzątku, odstawiamy pod przykryciem na kilka minut) 📍200 g mąki owsianej (zmielone płatki) 📍50g mąki orkiszowej jasnej @kurkam 📍1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 📍1 łyżeczka sody 📍1 łyżka cynamonu 📍50 ml mleka migdałowego 📍aromat( opcjonalnie) 📍30g słodzika (opcjonalnie w zależności od słodkości bananów) 📍posiekane orzechy, borówki, czekolada dla smaczku opcjonalnie ➡️Banana mielimy na puree ➡️Dodajemy mokre składniki, słodzidło i mieszamy. ➡️Mąki przesiewamy przez sito i łączymy za pomocą łyżki. ➡️Do środka ciasta można dać pokrojoną czekolade, orzechy lub owoce. ➡️Keksówke wykładamy papierem. ➡️Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. ➡️Wkładamy wlane ciasto do keksówki. ➡️Na góre można dać banana dodatkowo, czekoladę lub coś tego typu. ➡️Pieczemy 5 minut i zwiększamy temperaturę do 180 stopni. ➡️Pieczemy jeszcze 35 minut do suchego patyczka. ➡️Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto. ➡️Aby nie było zakalca nie wykładamy odrazu. Niech ciasto się stopniowo studzi. U mnie trwało to jakoś godzine. ➡️Polałam je masłem z nerkowców i jest cudo! ————————————— #banana #bananacake #cake #fit #breakfast #breakfastideas #lovefood #foodporn #yummy #bananagirl #śniadanie #podwieczorek #lunch #bodybuilding #zdrowo #healthy #banan #bananalover #🍌

A post shared by Kasia Bar (@fit_ate) on