Mikrofalówka znacznie ułatwia nam życie. Niestety nie jest to doskonałe urządzenie. Niektóre produkty po podgrzaniu w mikrofalówce tracą swoje wartości odżywcze, a nawet mogą być szkodliwe dla zdrowia.
#Mięso
Rozmrażanie, podgrzewanie i gotowanie mięsa w mikrofalówce nie jest dobrym pomysłem. Przede wszystkim ze względu na fakt, że po takiej obróbce mięso traci swoje cenne właściwości odżywcze. Poza tym, często na mięsie rozmrażanym w mikrofalówce namnażają się chorobotwórcze bakterie. Lepiej więc rozmrażać mięso przez noc w lodówce.
#Biały ryż
Uprzednio ugotowany, a następnie podgrzany ryż w mikrofalówce traci praktycznie wszystkie swoje wartości odżywcze. Jeśli więc nie jesz ryżo zaraz po jego ugotowaniu, warto zjeść go później na zimno.
#Brokuły
Warzywa te to doskonały źródło antyoksydantów. Niestety, podgrzewane w mikrofalówce tracą aż 97% tych cennych przeciwutleniaczy. Brokułów więc nie należy podgrzewać. Na szczęście na zimno smakują równie dobrze.
#Masło
Wiele osób chcąc nico zmiękczyć masło podgrzewa je w kuchence mikrofalowej. Jest to błąd, ponieważ proces ten niszczy cenne białka.
#Czosnek
Najzdrowszy jest na surowo. Po podgrzewaniu w mikrofalówce traci on ponad 90% swoich cennych witamin, minerałów i innych prozdrowotnych substancji.
#Mleko
Mleko traci praktycznie całą zawartość witaminy b12 oraz składników mineralnych. Nie dotyczy to tylko podgrzewania mleka w mikrofalówce. Najzdrowsze jest mleko pite na zimno.