Mikrofalówka ułatwia nam pracę przy wielu okazjach. Często brakuje nam czasu, aby coś dokładnie podgrzać, a więc na szybko wrzucamy żywność do mikrofalówki, a po kilku minutach mamy ciepłe danie. Okazuje się jednak, że niektóre produkty nie powinny tam trafiać ze względu na szkodliwe dla naszego zdrowia efekty. Co zatem powinniśmy trzymać z dala od mikrofalówki?
Kurczak
Dokładniej to białko w kurczaku może okazać się szkodliwe dla naszego zdrowia. Podczas podgrzewania w mikrofalówce białko zmienia swoją strukturę, a więc może źle wpłynąć na nasz układ pokarmowy i wywołać problemy z trawieniem.
Niektóre tłuszcze
Bardzo często używamy oleju lnianego lub z awokado, aby polać potrawy. Tak też przygotowane produkty dajemy do mikrofalówki do podgrzania. Oleje te jednak ulegają paleniu już w niskich temperaturach, a więc pod wpływem ciepła mikrofalówki mogą uwalniać toksyczne i szkodliwe substancje.
Ostra papryka
Produkt ten posiada kapsaicynę, która jest odpowiedzialna za piekący i ostry smak papryczki. Podczas podgrzewania, pod wpływem wysokiej temperatury związek chemiczny zaczyna się wydobywać, a więc po otwarciu drzwiczek może dostać się do naszych oczu, gardła i nosa, co doprowadzi do podrażnienia śluzówek.
Grzyby
Podobnie jak w kurczaku, bo nie bez powodu grzyby noszą nazwę "leśne mięso", białko w grzybach również może być dla nas szkodliwe, jeśli poddamy je podgrzaniu w mikrofalówce. Mogą pojawić się nudności, problemy z trawieniem oraz ból brzucha. Dlatego też warto pamiętać, aby podgrzewać grzyby w temperaturze około 70 stopni.
Ziemniaki
W tym przypadku nie tylko mikrofalówka, ale jakikolwiek innych sposób podgrzewania może być dla nas szkodliwy. Ziemniaki tracą w tym czasie wiele składników odżywczych, a dodatkowo wytwarzają szkodliwe dla naszego zdrowia substancje. Najlepiej jest zatem spożywać ziemniaki zaraz po ich przygotowaniu.
Jajka
Produkt ten nie tylko wytwarza toksyczne substancje, ale również może wybuchnąć. Zatem już lepiej jest spożywać zimne jajka, niż szkodzić swojemu zdrowiu lub sprzątać wnętrze mikrofalówki.
Nie tylko produkty, ale również niektóre przedmioty nie powinny się znaleźć w mikrofalówce. Przede wszystkim przed podgrzaniem należy ściągać folię aluminiową, która bardzo łatwo może się zapalić i doprowadzić do pożaru. Co więcej, jeśli nie chcesz uszkodzić swoich porcelanowych naczyń, to nie wkładaj do mikrofalówki tych, które posiadają złote elementy. W innym przypadku naczynie może pęknąć.