Mikrofalówka ułatwia nam pracę przy wielu okazjach. Często brakuje nam czasu, aby coś dokładnie podgrzać, a więc na szybko wrzucamy żywność do mikrofalówki, a po kilku minutach mamy ciepłe danie. Okazuje się jednak, że niektóre produkty nie powinny tam trafiać ze względu na szkodliwe dla naszego zdrowia efekty. Co zatem powinniśmy trzymać z dala od mikrofalówki?
Kurczak
Dokładniej to białko w kurczaku może okazać się szkodliwe dla naszego zdrowia. Podczas podgrzewania w mikrofalówce białko zmienia swoją strukturę, a więc może źle wpłynąć na nasz układ pokarmowy i wywołać problemy z trawieniem.
Niektóre tłuszcze
Bardzo często używamy oleju lnianego lub z awokado, aby polać potrawy. Tak też przygotowane produkty dajemy do mikrofalówki do podgrzania. Oleje te jednak ulegają paleniu już w niskich temperaturach, a więc pod wpływem ciepła mikrofalówki mogą uwalniać toksyczne i szkodliwe substancje.
Ostra papryka
Produkt ten posiada kapsaicynę, która jest odpowiedzialna za piekący i ostry smak papryczki. Podczas podgrzewania, pod wpływem wysokiej temperatury związek chemiczny zaczyna się wydobywać, a więc po otwarciu drzwiczek może dostać się do naszych oczu, gardła i nosa, co doprowadzi do podrażnienia śluzówek.
Grzyby
Podobnie jak w kurczaku, bo nie bez powodu grzyby noszą nazwę "leśne mięso", białko w grzybach również może być dla nas szkodliwe, jeśli poddamy je podgrzaniu w mikrofalówce. Mogą pojawić się nudności, problemy z trawieniem oraz ból brzucha. Dlatego też warto pamiętać, aby podgrzewać grzyby w temperaturze około 70 stopni.
![]()