Ze względu na pandemię koronawirusa, wiele osób zaopatrzyło się w zapasy żywności. Jak przechowywać jedzenie, żeby zachować jego świeżość na dłużej? Co zrobić, żeby nie marnować żywności?
Sprawdź 7 skutecznych sposobów!
Zrób listę zakupów
Obecnie zaleca się, aby chodzić do sklepów jak najrzadziej i spędzać w nich jak najmniej czasu. Zaplanuj zakupy w domu, sporządź listę i wybierz się z nią do sklepu, nie kupuj dodatkowych produktów. Dzięki temu zakupy zrobisz szybciej i ekonomiczniej.
Kupuj tylko to, co potrzebne
Przed wyjściem do sklepu, przejrzyj lodówkę i szafki, żeby sprawdzić, jakich produktów potrzebujesz. Dzięki temu unikniesz ich dublowania i wyrzucania żywności.
Krótkie terminy ważności
Nie kupuj na zapas żywności z krótkimi terminami ważności, jak nabiał, dojrzałe owoce i warzywa. Przejrzyj swoje zapasy i w pierwszej kolejności zjadaj rzeczy z najkrótszym terminem spożycia. Dzięki temu żywność nie zdąży się przeterminować.
Zaplanuj menu
Sprawdź, co możesz przygotować ze swoich zapasów. Zaplanuj przynajmniej główne posiłki na najbliższe 3-4 dni. Nie gotuj więcej, niż możesz zjeść.
Gotuj z resztek
Poszukaj przepisów na dania z resztek, tak by na bieżąco czyścić lodówkę. Sałatki, omlety, pizza, czy zapiekanka pozwolą zużyć resztki produktów i uniknąć marnowania dobrego jedzenia.
Używaj zamrażarki
Mięso, ryby, owoce, warzywa i pieczywo podziel na mniejsze porcje, osobno zapakuj i włóż do zamrażarki. Dzięki temu zachowają świeżość i swoje właściwości na dłużej, a Ty unikniesz niepotrzebnego wyrzucania żywności.
Odpowiednio przechowuj żywność
Przechowuj odpowiednio żywność. Suche produkty, jak makarony, ryż i kasze możesz przesypać do szczelnie zamykanych pojemników. Owoce i warzywa przechowuj w lodówce, zachowają świeżość na dłużej. Wykorzystuj próżniowe opakowania.
Dzięki tym prostym sposobom ograniczysz marnowanie żywności i w pełni wykorzystasz zapasy jedzenia.