Babka ziemniaczana jest to babka ze startych surowych ziemniaków, są w niej skwarki, świeżo stopiony boczek, pikantnie przyprawionych. Babkę zapiekamy piekarniku lub w piecu na brązowo-złocisty kolor. Jest tradycyjnym daniem białoruskiej kuchni.
Babka ziemniaczana w Polsce jest znana w północno-wschodnich częściach kraju (Podlasiu i Suwalszczyźnie). Między innymi na Śląsku i na Mazurach babka ziemniaczana nazywana jest kartoflakiem. Inne nazwy polskie to: rejbak, rajbak, bugaj, pyrczok, kugiel, bulbynek, parepac, kajzer.
Przepis Magdy Gessler:
-2 kg mączystych ziemniaków,
-15 dag słoniny,
-2 cebule,
-3 jajka,
-10 dag masła,
-zioła (majeranek, tymianek),
-pół kg twarogu,
-pieprz i sól.
Obieramy ziemniaki i ścieramy wraz z cebulami na tarce.
Powstałą masę kładziemy na sito wyłożone gazą lub ścierką, położoną na misce i przyciskamy, odsączając sok.
Kroimy słoninę w małą kostkę, kładziemy ją na patelni, aby wytopić skwarki a pod koniec smażenia rozpuszczamy połowę masła.
Odsączoną masę dajemy do miski i wlewamy gorący tłuszcz.
Przelewamy powstały z ziemniaków sok i dodajemy do ziemniaczanej masy skrobię, która znajduję się na dnie miski.
Dodajemy 2 jajka i starannie wszystko mieszamy.
Doprawiamy pieprzem i solą, można dodać też zioła, które lubimy.
Twaróg rozrabiamy z jajkiem i przyprawiamy do smaku.
Naczynie żaroodporne lub blaszkę smarujemy dokładnie masłem. Układamy na przemian warstwami ziemniaki i ser. Kończymy warstwą z ziemniakami. Na koniec kładziemy resztę startego masła. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około półtorej godziny. Sprawdzamy za pomocą patyczka, czy babka jest gotowa. Podajemy z kwaśną, gęstą śmietaną i podsmażoną cebulką.
UWAGI:
– Aby babka była najlepsza, polecamy wybrać ziemniaki typu C lub też typu BC.
– Babkę można odsmażać na patelni lub odgrzewać w piekarniku.
Co pasuje do babki ziemniaczanej:
Do babki ziemniaczanej najlepiej pasują kwaśne dodatki — czyli np. kiszone ogórki, kiszona kapusta oraz kwaśna śmietana. Babkę można również popijać zimnym mlekiem, w połączeniu daję świetny smak.