Babeczki wielkanocne

Anna
Ciasta
31.03.2020 17:12
Babeczki wielkanocne

Pasta waniliowa z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii od Dr. Oetker Do miski z suchymi składnikami dodaj również: trzy żółtka średniej wielkości jajek; 50 gramów miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła; niecałe 3/4 szklanki lekko ciepłego mleka oraz łyżkę pasty waniliowej. wegetariańska Składniki na drożdżowe babeczki 2,5 szklanki mąki pszennej - 400 g 3 żółtka średnich jajek- około 55 g około 1/3 szklanki cukru - 70 g niecałe 3/4 szklanki ciepłego mleka - 180 ml 1 opakowanie suchych drożdży - 7 g 1/4 kostki masła - 50 g 1 łyżka pasty waniliowej Dr. Oetker szczypta soli Składniki na waniliowo cytrynowy lukier 5 czubatych łyżek cukru pudru - 120 g 5 łyżek soku z cytryny lub limonki 1 łyżka pasty waniliowej Dr. Oetker ewentualnie odrobina żółtego barwnika spożywczego Babeczki Zatem składniki na rozczyn to: 100 ml mleka - 2/5 szklanki (mleko może być lekko ciepłe, ale nie może być gorące), dwie łyżki mąki pszennej, 25 gramów świeżych drożdży (1/4 kostki o wadze 100 gramów) oraz łyżka cukru. Dodaj pięć łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki (w ostateczności może to być też woda) oraz jedną łyżkę pasty waniliowej. Porada: Możesz też wykorzystać dwa biała jajek, które zostały Ci z pieczenia babeczek wielkanocnych i zrobić z nich lukier królewski . U mnie była to blaszka z wgłębieniami na babeczki z małymi kominami. Barwnik można zamienić na szczyptę kurkumy lub też odrobinę esencji zrobionej z szafranu moczonego w spirytusie. Foremki z babeczkami drożdżowymi umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (opcja pieczenia góra/dół). Cały rozczyn dodajesz do większej miski z resztą składników na cisto pod babeczki drożdżowe. Do środka możesz też wsypać kolorowe ozdoby cukrowe w klimacie Wielkanocy lub też mini jajeczka z czekolady. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Do upieczenia mini babeczek drożdżowych użyłam formy z wgłębieniami na babeczki. Dodaj szczyptę soli, około 70 gramów drobnego cukru oraz jedną saszetkę suszonych drożdży o wadze 7 gramów. Jeśli Twoje babeczki wielkanocne posiadają komin, to wgłębienie na środku babeczek możesz wypełnić gałązkami bazi lub bukszpanu. Lekko natłuść dłonie kawałkiem masła lub odrobiną oleju i wyjmij ciasto z miski. Miskę z ciastem przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Aby zrobić lukier waniliowo cytrynowy, w małej miseczce umieść pięć bardzo czubatych łyżek cukru pudru (120 gramów). Odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na około 60 minut. Po upieczeniu moje babeczki osiągnęły wymiary około 10 x 7 cm i ważyły około 130 gramów każda. Babeczki możesz wyjmować z foremek od razu po upieczeniu. Po pięciu minutach otwórz je do końca i po chwili wyjmij foremki z babeczkami drożdżowymi. Przygotuj sobie sześć foremek na babeczki (foremki o pojemności minimum 200 ml każda). Aby zrobić rozczyn, oprócz drożdży potrzebujesz też uszczknąć część składników na ciasto. Lukier zastygnie na babeczkach drożdżowych w ciągu kilkunastu minut. Ciepłe mleko, drożdże świeże lub suszone oraz cukier i mąkę umieść w osobnej misce. Na zdjęciu poniżej babeczki po 30 minutach wyrastania. Wyrobione ciasto zostaw w tej samej misce lub przenieś do większej, by miało miejsce wyrosnąć.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aniagotuje.pl/przepis/babeczki-wielkanocne