Drożdżowa zaplatanka serowa

Kasia

Ciasta

30.03.2020 20:30

Drożdżowa zaplatanka serowa

Słodkość wedle uznania, ja dałam 0,5 szklanki cukru ✅ wyrośnięte ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką na prostokąt o grubości 0,5 cm ✅ na całe ciasto wyłóż masę serową i rozprowadź równomiernie ✅ ciasto zwiń w rulon wzdłuż dłuższej części ✅ zwinięty rulon przetnij na pół wzdłuż całej długości ✅przecięte połówki zawiń na przemian ✅ gotowe ciasto umieść w formie keksowej wyłożonej papierem pergaminowym ✅ piecz w rozgrzanym piekarniku na 180C przez 30-40 minut Dziś na kolacje puszysta drożdżówka z nadzieniem serowym 🥧🥛 PRZEPIS ⤵️⤵️⤵️ Składniki: Forma keksowa 12 cm x 25 cm Ciasto drożdżowe: 30 g świeżych drożdży 0,5 szklanki cukru 150 ml letniego mleka 450 g mąki pszennej 50 g masła roztopionego 2 jajka szczypta soli Nadzienie : 250 g mielonego twarogu (użyłam półtłustego) Cukier wanilinowy Cukier do smaku (Spróbujcie i dajcie tyle ile ✅Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Dodaj 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i drożdże, wszystko wymieszaj za pomocą rózgi/trzepaczki. ✅W misce wymieszaj twaróg z cukrem wanilinowym i cukrem.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niezlymlynek.blogspot.com/2020/01/drozdzowa-zaplatanka-serowa.html