Według mnie jest to zaraz obok sosu pomidorowego, holenderskiego, veloute oraz demi-glace, jeden z pięciu podstawowych sosów, które powinien znać każdy kucharz. Stanowi zwykle dodatek do dań z makaronem, jest podstawowym składnikiem klasycznego włoskiego lasagne z mięsno-pomidorowym farszem. Składniki: 3 łyżki mąki pszennej 50 g masła 2 szklanki mleka 1/4 łyżeczki soli, pieprzu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej Jak wiele książek głosi został wymyślony przez francuskiego wysokiego urzędnika na dworze Ludwika XIV, Louisa de Béchameil, markiza de Nointel. Sos beszamelowy jest gotowy do użycia od razu po wyłączeniu palnika. Poznaj mój przepis, a z pewnością już nigdy nie będzie to dla Ciebie trudne. Sposób przygotowania: W małym rondelku na małej mocy palnika roztapiamy masło. Beszamel, znany również jako sos beszamelowy lub biały sos. Wielu osobom wydaje się, że bardzo trudno go zrobić, a jak jest naprawdę? Następnie, gdy masa będzie już gładka wlewamy całe mleko.