Chałka z rodzynkami i migdałami

Kasia
Śniadania
30.03.2020 20:24
Chałka z rodzynkami i migdałami

Początkowo miałam go nie publikować, ale było tyle pytań na Instagramie, że postanowiłam i tu napisać 😉 Składniki: 125 ml mleka ciepłego 50 g cukru 15 g drożdży świeżych, pokruszonych 335 g mąki pszennej, (dodatkowa do oprószenia blatu) szczypta soli 50 g miękkiego masła,pokrojonego na kawałki 30g rodzynek garść migdałów w płatkach, do posypania chałki zółtko do posmarowania chałki Przygotowanie: ✅ mleko, pokruszone drożdże i 5 łyżek mąki, wymieszać w misce i odstawić na 15 min pod przykryciem ✅ dodać pozostałą mąkę, sól i masło ✅ ciasto wyrobić ✅ dodać rodzynki i kolejny raz wyrobić ciasto ✅ciasto podzielić na 3 równe kawałki. ✅gotowy warkocz przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i pozostaw pod przykryciem (użyj ścierki) ok 20 min ✅chałkę posmaruj rozstrzelanym żółtkiem i posyp płatkami migdałów

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niezlymlynek.blogspot.com/2020/03/chaka-z-rodzynkami-i-migdaami.html