Przekonajcie się, że nie 🙂 Składniki na kapustę z grzybami: – 800g kapusty kiszonej – 50g suszonych grzybów – 1 marchewka – 1 cebula – 35g masła – 1 łyżeczka cukru – sól, pieprz Składniki na ciasto drożdżowe: – 510g mąki orkiszowej 700 – 270ml mleka – 60g masła – 15g drożdży świeżych – 1 łyżeczka soli – 3/4 łyżeczki cukru Na całej powierzchni każdego z pasków wykładamy kapustę z grzybami i zwijamy w bułeczkę, a na końcu zlepiamy ciasto na całej długości łączenia. Dodatkowo: 1 żółtko + 1 łyżka mleka, sezam KAPUSTA Z GRZYBAMI: Grzyby płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do rondelka, zalewamy 1 szklanką ciepłej, przegotowanej wody i moczymy przez kilka godzin, a najlepiej przez noc. Dodajemy ciepłe mleko i 2 czubate łyżki mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem ze ściereczki do czasu, aż na powierzchni powstanie piana. Gotujemy pod uchylonym przykryciem na średnim ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. W garnku, grzyby wraz z cebulką dusimy na maśle przez 3 minuty. Wyrabiamy przez około 10 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Każdą część jeszcze bardziej rozwałkowujemy i dzielimy na kolejne 3-4 paski (w zależności od tego, jak duże bułeczki chcemy uzyskać). Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie dodajmy startą marchewkę, sól, pieprz i cukier, mieszamy i gotujemy 10 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Żółtko łączymy z łyżką mleka i taką mieszanką smarujemy każdą bułeczkę, a na koniec posypujemy sezamem. Z racji tego, że z pasztecików najbardziej lubię farsz, postanowiłam stworzyć przepis, który będzie zawierał więcej farszu, a mniej ciasta. Paszteciki pasztecikami, ale co powiecie na bułeczki drożdżowe z kapustą i grzybami?