Wszystko wskazywało na to, że z tej mąki, chleba nie będzie, że się nie uda. Potem, przy wyjmowaniu jej z piekarnika, o mało co nie zrzuciłam jej na podłogę. Odstawiamy na blaszkę wyłożoną papierem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut. Kawałki ciasta łączymy z jednej strony ze sobą, dociskając dość mocno, a następnie zaplatamy ciasto jak warkocz. dowolnych bakalii (u mnie suszona żurawina i odrobina posiekanych migdałów) - 1 łyżeczka cynamonu - 1 jajko - 1 szkl. Chałka cynamonowa z suszoną żurawiną Trochę miałam przebojów z przygotowaniem tej chałki. Z każdej z nich formujemy długi, dość gruby wałek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1,5-2 godziny). Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrabiamy, a następnie dzielimy na 3 części. Potem, gdy wstawiłam ją do piekarnika, przypomniałam sobie, że miałam ją posmarować żółtkiem. Wyszła mięciutka i puszysta i taka dobra, że nie mogliśmy się jej oprzeć.