Kluski śląskie

Joanna
Obiad
29.03.2020 11:12
Kluski śląskie

Nie potrzeba wagi, wystarczy jedna większa miska i chęci ;) Składniki (nie podaje dokładnej ilości, ale z 1 kg ziemniaków wychodzi ok. 35 klusek): Ugotowane ziemniaki Mąka ziemniaczana 1 jajko ½ łyżeczki soli Najlepsza metoda na udane ciasto, to ta, którą uznawały nasze Babcie, czyli podzielić ciasto na cztery części, odjąć jedną, wsypać tam mąkę ziemniaczaną i dopiero dołożyć pozostałe składniki. Niby nic takiego, proste i większość zrobi z zamkniętymi oczami, ale zauważyłam, że sporo osób szuka właśnie przepisów na podstawowe rzeczy, a nie wymyślne dania. Tutaj trochę Was zmartwię, ale w składnikach nie znajdziecie podanej dokładnej ilości ziemniaków, bo najzwyczajniej w świecie nawet nie pomyślałam by odmierzyć. Rolujemy na wałek o średnicy ok 2cm i kroimy nożem na 2-3cm kawałki. Podajemy z sosem, gulaszem i surówką lub jako samodzielne danie, okraszone boczkiem lub masłem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2020/03/kluski-slaskie.html