Składniki na 1 formę do pieczenia babki: 4 jajka ¾ szklanki drobnego cukru 4 zaokrąglone łyżki majonezu Kilka kropel aromatu migdałowego 1 niepełna szklanka mąki tortowej 2 łyżki czarnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 50ml słodkiej śmietanki ¾ tabliczki białej czekolady Kolorowe czekoladowe jajeczka do dekoracji Mi się tylko czasem włos na głowie jeży z obawy właśnie o to, by nie wrócił z jaką niespodzianką... Pewnie koło 12... Żeby było śmieszniej, to te przepisy nie są właśnie świąteczne, tylko takie codzienne, które śmiało moglibyście wykorzystać właśnie teraz, pod warunkiem, że faktycznie siedzicie w domu i staracie się samodzielnie przygotowywać posiłki. Nie mam pojęcia jak będą wyglądać w tym roku święta wielkanocne, ale choćbyśmy mieli tylko w czwórkę w domu siedzieć, to coś przygotuję. Marcin z racji swojej pracy ma kontakt z ludźmi, więc wszelkie takie musowe sprawy, są na jego głowie. Nie będzie z tym problemu, jeśli formę solidnie wcześniej natłuścimy i tą bułką obsypiemy;) Podgrzewamy śmietankę ale nie gotujemy, dodajemy do niej drobno posiekaną białą czekoladę i pozostawiamy pod przykryciem na dwie minuty. Formę do babki smarujemy dokładnie tłuszczem i obsypujemy drobną bułka tartą (nadmiar bułki wysypujemy), schładzamy w lodówce minimum 30 minut, a następnie uzupełniamy naprzemiennie obiema masami- jasną i ciemną. Wiem jednak, że nie każdy podchodzi tak jak ja do zielonych ciast, więc ten przepis niech będzie Waszą alternatywą! Mam nadzieję, że na dwa dni spokojnie pieczywa wystarczy, by nie musieć iść do sklepu.