Ciasto szpinakowe: 450 g opakowanie mrożonego szpinaku (liście) lub 400 g świeżego 2/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 3/4 szklanka ksylitolu/erytrytolu 3 jajka 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mus truskawkowy: 650 g truskawek, świeżych lub mrożonych 2 łyżki ksylitolu (lub więcej jeśli używamy galaretki bez cukru) 1 opakowanie galaretki truskawkowej (na 500 ml wody) 1 puszka mleka kokosowego 200 g serka mascarpone Wykonanie: Ciasto: Ciasto na spodzie wykonane jest tak samo jak to które przygotowuje się do Leśnego mchu, z dodatkiem szpinaku który nadaje wspaniałego zielonego koloru. W misce umieścić śmietanką z mleka kokosowego, dodać mascarpone i zmiksować na puszystą masę. Dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Mus truskawkowy jest delikatny, o lekko piankowej konsystencji, pięknie komponuje się z zielonym ciastem i oczywiście smakuje przepysznie :) Przesypać do ubitych jajek i krótko zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Do gorącego puree dodać galaretkę w proszku i wymieszać do jej dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej, a następnie umieścić w lodówce do schłodzenia - puree powinno postać płynne, może delikatnie zgęstnieć. Jajka wbić do miski, dodać ksylitol i ubić na puszystą oraz jasną masę. Rozmrozić szpinak, odcisnąć, zmiksować blenderem na jednolity mus. Mus: Truskawki wrzucić do garnuszka razem z cukrem i 2-3 łyżkami wody.