Składniki na bułki pszenne bez drożdży (6 sztuk wielkości kajzerek): 350 g mąki pszennej (typ 550) 60 ml oleju jajko (rozmiar L) 180 ml mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka soli łyżka sezamu lub maku do posypania (niekoniecznie) Nie spodziewałam się, że bułki bez dodatku drożdży mogą być tak smaczne – jak z najlepszej piekarni. Są idealne na śniadanie – posmarowane masłem, z dżemem, serem żółtym albo wędliną. Następnie podsypujemy je delikatnie mąką i dzielimy na pół, a każdą połówkę na trzy części. Jak widać nie potrzeba drożdży, które ostatnio ciężko gdziekolwiek dostać, aby przygotować puszyste i mięciutkie domowe pieczywo. Puszyste bułki pszenne bez drożdży są pachnące, mięciutkie i bardzo pyszne. Wykonanie tych bułek wraz z pieczeniem zajmuje tylko około pół godziny i nie nastręcza żadnych trudności. Formujemy okrągłe bułeczki, które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.