Kajzerki

Kajzerki

Ilość porcji: 10 bułek Przygotowanie: 2 h 20 minut Składniki: – 3 szklanki mąki pszennej – 6 g suchych drożdży lub 12 g świeżych – 3/4 szklanki ciepłej wody (w razie potrzeby nieco więcej) – czubata łyżeczka cukru – 2 łyżki masła – 1 łyżeczka soli – 1 jajko – ewentualnie do posmarowania przed pieczeniem: 1 jajko i 1 łyżka mleka Przygotowanie: UWAGI: Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo: – bułeczki jogurtowe – bagietki – chleb pszenny z garnka – bajgle – chlebek z pesto – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów Ilość przepisów na pieczywo w ostatnim czasie wzrasta na moim blogu, mam już mnóstwo pysznych przepisów na wypieki z drożdżami, niedługo zaczną pojawiać się przepisy na pieczywo na zakwasie, a dawno temu wrzucałam też przepisy na wypieki na sodzie. Ciasto podziel na 10 części i uformujcie ładne kuleczki które położysz na blasze w sporych od siebie odstępach. Ciasto przełóż do miski i odstaw w ciepłym miejscu na 60 minut. Włóż bułeczki do piekarnika nagrzanego do temperatury 225 st C. Bułki powinny się piec 15 minut, aż wyrosną i staną się pięknie zarumienione. Po wyjęciu z piekarnika wystudź bułki na kratce. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową lub być ciepłe. Ale jeśli ciasto jest zbyt twarde to dodaj jeszcze z 50 ml wody.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://nietylkopasta.pl/kajzerki/