- 1 opakowanie szpinaku - 1/2 kostki sera ( feta lub dowolny pleśniowy) - 3 ząbki czosnku - 2 jajka - starty ser mozarella - starta ser gouda - wędzony łosoś - sól, pieprz do smaku - 2 łyżeczki oregano - 2 łyżeczki bazylii Ciasto kruche: - 200 g mąki pszennej - 100 g zimnego masła - 1 jajko - 1/2 łyżeczki soli Wszystkie składniki zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji. Piec w 200^C przez pół godziny, do ścięcia się farszu. Nadzienie ze szpinaku dopełnione wędzonym łososiem idealnie się komponuje ze sobą. Schłodzić w lodówce przez pół godziny. Po tym czasie podpiec w 200^C przez 15 minut. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować i wyłożyć do natłuszczonej blaszki o średnicy 26cm. Nadmiar ciasta z brzegów odciąć, na spodzie zrobić delikatnie otwory widelcem.