Deser karmelowo-jogurtowy z orzechami

Picante-
Desery
27.03.2020 10:48
Deser karmelowo-jogurtowy z orzechami

Tak więc, smacznego! Składniki: - ulubione ciasteczka (n. biszkopty) - orzechy włoskie - 500 ml jogurtu naturalnego - 20 g żelatyny rozpuszczonej w 40 ml ciepłej wody - 150 g cukru białego lub trzcinowego - 60 g masła - 80 ml śmietanki 36% lub 60 ml mleka - opcjonalnie sól Wykonanie: Cukier umieszczamy w garnku, podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia (nie mieszamy go łyżką, a jedynie potrząsamy garnkiem). Jogurt mieszamy z ostudzonym karmelem (trochę zostawiamy do dekoracji) oraz rozpuszczoną żelatyną (powinny mieć tę samą temperaturę, aby ładnie się rozprowadziły i nie powstały grudki). Jest bardzo efektowny, ale też łatwy w przygotowaniu, więc nie będziecie mieli z nim większego problemu. Gdy cały się rozpuści dodajemy pokrojone w kostkę masło, energicznie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Nie wymaga też skomplikowanych składników (nie musicie go dekorować makaronikami ;-)).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://picante-jalapeno.blogspot.com/2020/03/deser-karmelowo-jogurtowy-z-orzechami.html