Zakwas chlebowy — krok po kroku. Jak zrobić żytni zakwas na chleb?

Zakwas chlebowy — krok po kroku. Jak zrobić żytni zakwas na chleb?

Jeżeli już po pierwszym dniu nie zauważymy pracy ciasta, przy kolejnym dokarmianiu można użyć ciepłej, ale nie gorącej wody, lub zrobić tzw. kąpiel dla zaczynu, jak w przypadku ciasta drożdżowego. W taki sam sposób postępujemy w przypadku chęci pieczenia chleba — jedynie po dokarmieniu należy odczekać aż zacznie ponownie pracować i dopiero wtedy zabrać się za robienie zaczynu (ciasta pierwszego) Moja kuchnia jest najzimniejszym pomieszczeniem w domu, a już w tej chwili nie muszę zakwasu chować po szafkach, ponieważ sam bardzo dobrze pracuje. Przechowywanie zakwasu w lodówce: Jeżeli wiemy, że przez dłuższy czas nie będziemy piekli chleba, mieszankę można odstawić do lodówki i dokarmiać ją raz w tygodniu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://zufi.pl/zakwas-chlebowy-krok-po-kroku-jak-zrobic-zytni-zakwas-na-chleb/