Idealne bananowo-czekoladowe ciasto. Brownie po mojemu

Desery
24.02.2020 12:48
Idealne bananowo-czekoladowe ciasto. Brownie po mojemu

Ilość porcji - 12 części Kalorii na 100 g: 300Drukuj przepis Składniki: Do wykonania ciasta: - 250 g mąki - 55 g kakao - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1/2 łyżeczki soli - 200 g cukru pudru lub drobnego - 200 g masła - 300 g bananów (po obraniu) - 200 ml jogurtu naturalnego (może być grecki) - 3 szt. jaj Do wykonania polewy: - 125 g masła - 1/2 szkl cukru pudru (może być drobny) - 4 łyżki kakao (zamiast kakao można dodać pół tabliczki gorzkiej czekolady) - 5 łyżek mleka - Na koniec, do miski z masłem i cukrem dodajemy połowę mieszanki z mąką — mieszamy na niskich obrotach. Dodajemy do niego cukier puder, mieszamy dokładnie oba składniki za pomocą widelca — unikniemy w ten sposób katastrofy kuchennej z cukrem pudem w roli głównej. Ciasto jest wypieczone z zewnątrz, w środku przypomina typowe brownie — jest mokre, ale nie surowe. Polewa na wierzchu nie jest konieczna, lub można ją modyfikować do woli — w zależności, co kto lubi. Cały czas mieszając, dodajemy masę z bananami i jogurtem, a na koniec drugą połowę mieszanki mąki. Wiem, jak bardzo nieskromnie to brzmi, ale naprawdę, do tej pory wypróbowałam mnóstwo przepisów i żaden nie dawał tak fajnego efektu, jak przypadku tego. Ciasto pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 stopni (góra/dół) przez ok. 50-55 minut. Sposób wykonania: Ciasto: - Potrzebna nam będzie duża miska, ponieważ w niej będziemy później mieszali wszystkie składniki. - W osobnej misce miksujemy blenderem obrane banany z jogurtem naturalnym.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://zufi.pl/idealne-bananowo-czekoladowe-ciasto-brownie-po-mojemu/