Karpatka

Ciasta
25.03.2020 14:00
Karpatka

-Jeśli mamy jedną blaszkę to pieczemy osobno, jedna po drugiej Krem waniliowy: - 700 ml mleka - 2 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g ) - 2 żółtka - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżeczki aromatu waniliowego - szczypta soli - 200 g miękkiego masła 500 ml mleka podgrzewamy z solą i cukrem, w reszcie mieszamy żółtka i proszek budyniowy. Ciasto parzone: - 125 g masła - 1 szklanka mąki pszennej - 1 szklanka wody - 5 jajek - szczypta soli - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło podgrzewamy w rondelku z wodą i solą do zagotowania. Gotowe ciasto dzielimy na dwie blachy o wymiarach 25x 35 cm i pieczemy w 200^C przez około 25minut (do ładnego zarumienienia się ciasta z wierzchu) Ten wypiek jest już po części zapomniany przez wiele rodzin, nie gości już tak często na stołach jak kiedyś. -Jeśli mamy dwie takie same blaszki możemy upiec oba blaty jednocześnie, trzeba tylko pamiętać żeby piec je na tej samej wysokości piekarnika Na sam koniec wsypujemy przesiany proszek do pieczenia i całość mieszamy do porządnego połączenia. Przepis na ciasto parzone, które zawsze wychodzi i nie opada.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://slodkiepole.blogspot.com/2020/03/karpatka.html