Warstwa nugatowa: - 60 g orzechów laskowych - 150 g Nutelli - 80 g kajmaku z puszki - 50 g masła orzechowego - 50 g miękkiego masła - 40 g mleka w proszku - 1 duża łyżka gorzkiego kakao Orzechy lekko posiekać i podprażyć na suchej patelni. Dodatkowo przygotować: - 2 wafle tortowe lub andruty Warstwa karmelowa: - 80 g orzechów laskowych - 300 g kajmaku z puszki - 50 g masła orzechowego Crunchy - 4 łyżki mleka w proszku - szczypta soli Orzechy lekko posiekać i podprażyć na suchej patelni. Warstwa mleczna: - 70 ml mleka - 3 łyżki cukru pudru - 120 g mleka w proszku - 100 g miękkiego masła Gdy czekolada zastygnie, ciasto wyciągnij z formy do góry nogami tak, aby czekolada była na spodzie, a na górze znajdowała się warstwa karmelowa. Wafle przełożone dwoma warstwami z dodatkiem mleka w proszku, mięciutki karmel i polewa czekoladowa stanowią kompozycję idealną. Na koniec dodać przesiane mleko w proszku. Dzisiaj serwuję ciasto w formie dużego batona Knoppers do dzielenia się z najbliższymi :) (Jeśli czekolada za bardzo zgęstnieje, można dodać trochę kremówki i ponownie rozpuścić w kąpieli wodnej) Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania kolejnej wastwy. Kto nie lubi szybkich przekąsek, a tym bardziej ciast bez pieczenia w sezonie letnim? Polewa czekoladowa: - 250 g mlecznej czekolady - 110 ml śmietanki 30% Na wafla wyłożyć 5 łyżek czekolady i rozprowadzić po całości. Na koniec trzeba oblać czekoladą z każdej strony. Schłodzić w lodówce do czasu przygotowywania kolejnego kremu. Kto z nas nie lubi czekolady i orzechów? Dociąć wafla tortowego na wymiar foremki. Ułożyć go na masie i mocno docisnąć do kremu.