Pomidory faszerowane kaszą bulgur

Jolanta
Przekąski
25.03.2020 6:51
Pomidory faszerowane kaszą bulgur

Kasza bulgur w tym przepisie powoduje, że pomidory stają się elegancką przystawką, którą można je jeść solo lub są np. dodatkiem do grillowanego mięsa 🙂 Składniki: pomidorki ½ szklanki suchej drobnej kaszy bulgur, 1 łyżeczka masła, sól morska, świeżo mielony pieprz natka pietruszki pasta paprykowa- 2 łyżki Przygotowanie kaszy do faszerowania: Lubię drobną kaszę bulgur, gdyż nie trzeba jej gotować podobnie jak kuskus, wystarczy zalać wrzącą wodą lub gorącym bulionem, przykryć na ok. 10 minut, a potem wymieszać widelcem aby zrobiła się sypka, jest gotowa np. do faszerowania. Drobną kaszę bulgur wsypujemy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżeczkę masła i zalewamy wrzącą wodą, ciut powyżej powierzchni kaszy i zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut aby kasza wchłonęła wodę (podobnie przygotowujemy kuskus). Następnie do sypkiej kaszy dodajemy 1 łyżkę domowej pasty paprykowej, i dokładnie mieszamy kaszę widelcem, aż ziarna zrobią się pomarańczowe, następnie dodajemy trochę posiekanej natki pietruszki i jeszcze raz delikatnie mieszamy Pomidory myjemy, osuszamy. Moją Bulgur wymieszałam po zaparzeniu z domową pastą paprykową, która nadała jej nie tylko lekko pikantnego smaku lecz również apetycznego, czerwonego koloru, doskonale smakuje z natką pietruszki. Farsz to kasza bulgur, natka pietruszki, ostra pasta paprykowa, Pikantne bulgur i pomidory to idealne połączenie smakowe.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/przekaski-i-przystawki/pomidory-faszerowane-kasza/