Składniki: - 14 g suszonych drożdży (2 opakowania) - 250 ml lekko ciepłego mleka - 3 łyżki gęstej śmietany - 250 ml oleju - 1 szklanka cukru - 5 szklanek mąki pszennej tortowej orkiszowej (można dać zwyczajną albo pół na pół) - płaska łyżka cynamonu - 4 roztrzepane jajka - owoce według uznania - na kruszonkę: 100 g masła, szklanka mąki, szklanka cukru. Ciasto drożdżowe, które samo się robi (przepis na tradycyjną prostokątną blaszkę). Ciasto drożdżowe, które samo się robi, to jedno z ciast, które zawsze się udają. Wykonanie: Na spód dużego naczynia wysypać drożdże, a na drożdże cukier. Pierwszy przepis był w ogóle pierwszym przepisem na blogu (tutaj przepis), a ten dzisiejszy to jego modyfikacja. Wrzucasz do miski składniki, zostawiasz na trzy godziny i po tym czasie mieszasz tylko łyżką. Po tym czasie ciasto wymieszać łyżką i przełożyć na blaszkę. Oba przepisy są jak najbardziej smaczne, jednak to ciasto wychodzi nieco wilgotniejsze i jest bardziej aromatyczne dzięki dodatkowi cynamonu.