Ciasto na maślance – składniki: 3 szklanki mąki pszennej 500 1 szklanka maślanki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 duże jajka 1 szklanka drobnego cukru pół szklanki oleju 500 g rabarbaru cukier puder do posypania na kruszonkę: 100 g zimnego masła, 1 szklanka mąki, pół szklanki cukru. Składniki na kruszonkę szybko ze sobą zagnieść, ale tylko do momentu wchłonięcia mąki i pokruszyć na rabarbar. Zobacz także: Ciasto widelcem mieszane Sernik z kruszonką Ucierane ciasto z rabarbarem Ciasto drożdżowe, które samo się robi Przepis podałam na dość nietypową foremkę, ponieważ jest to 22 x 33 cm, czyli popularny rozmiar naczynia żaroodpornego, a nie prostokątna typowa blaszka 25 x 40. Ciasto na maślance to mój pierwszy tegoroczny wypiek z rabarbarem. Ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką Foremka 22×33 Rabarbaru nie obieramy, nie słodzimy – wystarczy go pokroić na kawałki około 2 centymetry. Ciasto na maślance – wykonanie: Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jest to bardzo podobne ciasto do drożdżowca w smaku, jednak ciut wilgotniejsze i robi się je znacznie szybciej, ponieważ nie musi wyrastać. Ciasto wyłożyć do foremki, wysypać na nie pokrojony rabarbar.