Makowiec w wersji luksusowej

Krzysztof
Przepisy
19.12.2014 21:54
Makowiec w wersji luksusowej

Przepis

Makowiec w wersji luksusowej

Składniki:

Ciasto: (na 2 makowce)

500g mąki pszennej

100g drożdży

1/2 szklanki cukru

3/4 szklanki mleka

200g masła

4 żółtka (do ciasta)

4 białka (do smarowania ciasta pod warstwę makową)

Masa makowa:

500g maku

4 szklanki mleka

120g masła

3/4 szklanki miodu

4 żółtka

4 białka

150g cukru

2 łyżki rumu

100g orzechów laskowych

100g rzechów włoskich

100g rodzynek

100g kandyzowanej skórki pomarańczowej

100g migdałów

2 paczki cukru z prawdziwą wanilią

Wykonanie:

Ciasto:

Najpierw robimy rozczyn: drożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru i ciepłe mleko – mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, żółtka, cukier, wyrośnięte drożdże oraz przestudzone masło. Zagniatamy ciasto, aż wszystkie składniki całkowicie sie ze sobą połączą. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, po czym wbijając pięść w ciasto wypuszczamy powietrze i znów chwilę zagniatamy, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia – czynność tę powtarzamy dwukrotnie.

Masa makowa:

Umyty mak wsypujemy do wrzącego mleka i gotujemy na małym ogniu około 30 minut, aż zwiększy swoją objętość wchłaniając mleko. Co jakiś czas mieszamy, by nie przywarł do garnka. Osączamy mak na sitku i mielimy dwukrotnie, a najlepiej trzykrotnie. Orzechy i rodzynki drobno kroimy, bądź rozdrabniamy w blenderze. Skórkę pomarańczową również kroimy na mniejsze kawałki. W dużym rondlu roztapiamy masło z dodatkiem miodu i cukru waniliowego, następnie dodajemy bakalie i zmielony mak. Mieszamy całość i dusimy na małym ogniu jeszcze 15 minut, cały czas mieszając. W międzyczasie, żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, a białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do przestudzonej masy makowej dodajemy ubite z cukrem żółtka, mieszamy, a następnie dodajemy ubite na sztywno białka i 2 łyżki rumu.

Stolnicę wysypujemy mąką, rozwałkowujemy cienko ciasto w kształcie prostokąta, smarujemy białkiem i wykładamy grubą warstwę masy makowej zostawiając po 4-5cm wolnego ciasta z każdego boku. Z krótszych boków robimy zakładkę i zawijamy do środka (jakieś 3-4cm), a następnie zaczynamy ciasno zwijać ciasto z dłuższego boku tworząc rulon. Tak samo postępujemy z drugim makowcem. Zwinięte makowce luźno zawijamy w pergamin i umieszcamy na blasze. Pieczemy około 45minut w 180 stopniach C, funkcja góra dół.

Po upieczeniu i ostudzeniu dekorujemy makowce lukrem i skórką pomarańczową oraz np. migdałami w słupkach.