Rogaliki z 3 składników

Ewa
Ciasta
19.03.2020 8:06
Rogaliki z 3 składników

Schłodzone ciasto wałkujemy na okrągły placek (nie trzeba podsypywać blatu mąką, przynajmniej ja nie musiałam). No pyszne są! 500 g mąki pszennej około 300 g kwaśnej, gęstej śmietany 18% 200 g masła Dodatkowo: marmolada/powidła śliwkowe/krem orzechowo-czekoladowy cukier puder do oprószenia Mąkę przesiewamy na stolnicę. Na powstałe trójkąty (na ich najszerszą część) wykładamy po łyżeczce nadzienia. Każdy kawałek owijamy folią spożywczą i wstawiamy na około 45 minut do lodówki. Co jak co, ale nigdy mi one nie wychodzą tak ładnie i kształtnie jakbym chciała. Słodyczy nadaje nadzienie – w moim przypadku powidła śliwkowe oraz krem orzechowo-czekoladowy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy do lekkiego zarumienienia (przez około 25-30 minut). Rogaliki rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/03/19/rogaliki-z-3-skladnikow/