Składniki na bułki pszenne bez drożdży: 450 g mąki pszennej tortowej typ 450 lub 500 330 g jogurtu naturalnego gęstego 1 lekko czubata łyżka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej Dodatkowe składniki: woda do moczenia rąk mak, czarnuszka lub sezam do oprószenia bułek (ja tym razem użyłam maku niebieskiego) Przepis na bułki pszenne bez drożdży i bez zakwasu: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, tyczy się to głównie jogurtu naturalnego. Nie spodziewałam się, że wyjdą aż tak pyszne, więc z ręką na sercu mogę Wam gorąco polecić ten oto przepis na pyszne, puszyste bułki bez drożdży. Bułki pszenne bez drożdży i bez zakwasu – powiem krótko – te bułeczki zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie. Bułki pszenne bez drożdży i bez zakwasu – Składniki: Bułki bez drożdży Od czasu do czasu tworzę pieczywo w domu. Teraz, w dobie, kiedy koronawirus szaleje i w sklepie zabrakło drożdży, postanowiłam upiec coś bez nich. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego prostego i szybkiego przepisu na bułki bez drożdży. Moja córka uwielbia je zajadać na słodko z dżemem, a mój mąż i ja z dobrej jakości wędliną. Nie potrzebują one także zakwasu ani nie wymagają czasu wyrastania, więc robi się je błyskawicznie, praktycznie w 5 minut! Jeśli zapomnieliście wcześniej wyciągnąć go z lodówki, to możecie kubeczek włożyć do miski z ciepłą wodą i kilkukrotnie wymieszać jogurt, by się nieco ogrzał.