Składniki na ok. 6-8 porcji: – 900g arbuza ze skórką (ok. 1/4 całego) – 900g melona ze skórką (ok. 1/2 całego) – 200g mozzarelli w kulce – 100g rukoli – 1 pęczek rzodkiewek – 1 awokado – 1 ogórek – 1 czerwona cebula – 25ml oliwy – 15ml octu balsamicznego – sok z cytryny – sól, pieprz Większość z nas siedzi teraz w domu na przymusowym urlopie lub pracy zdalnej, dlatego zamiast sięgać po gotowe dania, ugotujmy lub przyszykujmy sobie coś zdrowego i smacznego. Cebulę kroimy w półpiórka, rzodkiewki na połówki, w słupki lub kostkę. Dodatkowo: kiełki rzodkiewki, listki bazylii Arbuza i melona wydrążamy za pomocą łyżki do owoców lub kroimy w kostkę. Dekorujemy kiełkami rzodkiewki i listkami bazylii. DRESSING: Oliwę łączymy z octem, solą i pieprzem za pomocą trzepaczki lub małego słoiczka, wylewamy na sałatkę. Mozzarellę kroimy w kostkę lub rwiemy na kawałki.