Składniki: - 300-350 g bułki tartej lub czerstwych bułek - Około 700 ml mleka (3 szklanki) - 5 łyżek kakao - 4 łyżki oleju - 2 jajka - 3 łyżki cukru - 1 łyżeczka sody - Sok z połowy cytryny - 2 łyżeczki ekstraktu wanilii lub olejku waniliowego - Garść dowolnych, pokruszonych orzechów Przygotowanie: Jeśli nie lubisz marnować jedzenia i zadajesz sobie pytanie, co zrobić z bułek zalegających w kuchennych szafkach – przychodzimy z pomocą! Czekoladowe muffiny można zrobić z kawałków czerstwych bułek lub ze startej na proszek bułki tartej. To jak dotąd nasza ulubiona odpowiedź na pytanie: co zrobić z czerstwych bułek. Krok 2 Wbij do misy 2 jaja, dodaj 5 łyżek kakao, 4 łyżki oleju, 3 łyżki cukru, łyżeczkę sody i rozmieszaj dobrze trzepaczką. Przepis pochodzi ze strony putka.pl gdzie znajdziecie garść ciekawych patentów co zrobić z czerstwych bułek i czerstwego pieczywa. I super przepisem na czekoladowe muffiny z czerstwych bułek. Łatwe Liczba porcji: około 16 małych muffinów Co zrobić z czerstwych bułek? Kiedy nazbiera się go już sporo, wykładamy na blaszkę do pieczenia i suszymy przez godzinę w piekarniku nastawionym na 100 stopni. Polecamy Wam też przepisy na muffiny bez mąki zrobione z cukinii i żurawiny, marchewki i orzechów,oraz czerwonej fasoli. Co zrobić z czerstwych bułek? Jeśli w cieście będzie dużo bułek słodkich, 2-3 łyżki cukru wystarczą. Dodaj orzechy, sok z połowy cytryny i wymieszaj z ciastem. Najlepiej jeśli użyjesz różnych rodzajów pieczywa: bułek słodkich, kajzerek, bajgli, croissantów, im większa różnorodność tym lepszy smak babeczek.