Ciasto szpinakowe z truskawkami

Helka
Ciasta
17.06.2018 12:57
Ciasto szpinakowe z truskawkami

Składniki na warstwę truskawkową: 350 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 600 ml gorącej wody *szklanka = pojemność 250 ml Ciasto szpinakowe z truskawkami – Wykonanie: PRZYGOTOWAĆ SZPINAKOWY BISZKOPT: Szpinak wrzucić do blendera, dodać olej i zmiksować na jednolitą masę. Składniki na warstwę piankową: 660 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 400 ml gorącej wody Składniki na szpinakowy biszkopt: 3 duże jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki krupczatki 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g świeżych liści szpinaku Kolejno dodawać stopniowo, łyżka po łyżce mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i miksować na najniższych obrotach tylko do czasu połączenia się składników (lub można wmieszać mąkę za pomocą drewnianej łyżki). Truskawki umyć osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, poukładać je na warstwie piankowej (już stężałej), a następnie zalać je tężejącą galaretką truskawkową. Jajka zmiksować z cukrem (na najwyższych obrotach miksera) na jasną i puszystą masę. Ponownie wstawić ciasto do lodówki, a gdy galaretka truskawkowa stężeje, to należy rozprowadzić na niej pozostałą część kremu piankowego. Biszkopt ostudzić, śćiąć cienką warstwę zarumienionego wierzchu, a pozostałą część biszkoptu przeciąć wzdłuż na 2 blaty. Następnie zmniejszyć obroty miksera na wolne i do masy jajecznej, stopniowo, cienkim strumieniem wlać masę szpinakową. PRZYGOTOWAĆ WARSTWĘ PIANKOWĄ: Dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Gdy galaretka zacznie już delikatnie tężeć, należy rozpocząć ubijanie śmietanki kremówki z jedną łyżką cukru pudru.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/2018/06/15/ciasto-szpinakowe-z-truskawkami/