Krem z zielonego groszku

Zupy
18.03.2020 16:05
Krem z zielonego groszku

Składniki 2 szklanki świeżego lub mrożonego groszku (byle nie z puszki!) pół cebuli 2 łyżki oliwy lub masła 400 ml bulionu lub wody 100 ml mleka kilka listków świeżej mięty (można pominąć) szczypta tymianku łyżeczka soku z cytryny płaska łyżeczka posiekanej natki pietruszki i koperku sól i pieprz do smaku do podania: grzanki z pieczywa razowego łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu kilka kropel oliwy z oliwek prażone pestki dyni Rozgrzewające owsianki zamieniam na musli z jogurtem i owocami (kliknij po przepis na domową granolę lub granolę bananową), do obiadu dodaję więcej warzyw i sałatek, a zupy częściej gotuję na bazie samych warzyw. Oczywiście nie tylko na wiosnę, ale jednak kiedy w głowie mam krem z zielonego groszku, to od razu myślę o wiosennych dniach. Liczba porcji 3-4 Wartości odżywcze w porcji (bez grzanek i dodatków): Kalorie: 160 Białko: 6,4 g Tłuszcz: 6,5 g Węglowodany: 18 g Przygotowanie Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, a następnie szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Gotowy krem z zielonego groszku podajemy z grzankami, pestkami dyni, śmietaną oraz odrobiną oliwy. Idealna na pierwsze wiosenne dni z domowymi grzankami z żytniego chleba. Na osobnej patelni przygotowujemy grzanki, czyli podpiekamy pokrojony w kostkę chleb razowy oraz pestki dyni do zrumienienia. Następnie dodajemy pietruszkę, koperek, miętę, sól i pieprz (dość obficie, ponieważ groszek ma słodki posmak), sok z cytryny i suszony tymianek. Być może część z Was, tak jak ja, zmienia coś także w swoich dietach? Kiedy zbliża się wiosna, od razu nabieram ochoty na inne produkty, zdecydowanie lżejsze.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://analizasmaku.pl/krem-z-zielonego-groszku/