Wyrobione ciasto rozwałkować jak najcieniej i pokroić na 3 większe (jeśli robisz lasagne w większym naczyniu do zapiekania) lub 6 mniejszych prostokątów (na dwie foremki). mąki pszennej - 1 jajko - 3 łyżki ciepłej wody Sos beszamelowy - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki pszennej - 2 szkl. Płaty ciasta wrzucaj na osoloną wrzącą wodę i gotuj około 3 minut, wyjmij i włóż do miski z zimną wodą. gorgonzoli - 100 g. sera gouda - natka pietruszki do posypania Z podanych składników zagnieć na stolnicy gładkie ciasto. Na wierzchu ułóż trzeci płat, polej sporą ilością sosu, udekoruj plastrami kalafiora, posyp gorgonzolą. Kalafior podziel na różyczki i ugotuj w wodzie, około 5 minut. Połóż pierwszy płat makaronu, na nim ułóż kalafior, trochę startej goudy i kawałki gorgonzoli. Na dno naczynia (lub dwóch naczyń) do zapiekania wlej trochę sosu. Dziś na obiad była wegetariańska lasagne z kalafiorem i gorgonzolą. śmietanki 30% - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - sól, pieprz Dodatki - 1 kalafior romanesco - 100 g.