Przechowywanie pozostałych produktów miód – przechowujemy w ciemnej szafce, ulega naturalnej krystalizacji – przechowujemy w ciemnej szafce, ulega naturalnej krystalizacji syrop klonowy – po otwarciu przechowujemy w lodówce – po otwarciu przechowujemy w lodówce suszone owoce – trzymamy w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w suchej ciemnej szafce – trzymamy w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w suchej ciemnej szafce orzechy – przechowujemy je w lodówce, w szczelnie zamkniętych opakowaniach (aby nie spleśniały) na najwyższej półce (jest tam najwyższa w lodówce temperatura) – przechowujemy je w lodówce, w szczelnie zamkniętych opakowaniach (aby nie spleśniały) na najwyższej półce (jest tam najwyższa w lodówce temperatura) dżemy i konfitury – przed otwarciem mogą stać w szafce, po otwarciu trzymamy je w lodówce, na drzwiczkach albo górnej półce – przed otwarciem mogą stać w szafce, po otwarciu trzymamy je w lodówce, na drzwiczkach albo górnej półce puszki – warzywa puszkowane i w słoikach przed ich otwarciem z powodzeniem możemy trzymac poza lodówką. Które warzywa i owoce trzymamy poza lodówką pomidory i ogórki – w lodówce stracą swój smak – w lodówce stracą swój smak niedojrzałe awokado – przed rokrojeniem, po rozkrojeniu trzymamy w lodówce – przed rokrojeniem, po rozkrojeniu trzymamy w lodówce ziemniaki, buraki, bataty, czosnek, cebula – trzymamy je w suchym miejscu, najlepiej chłodnym jak piwnica, ale nie jest to konieczne. cebula – co do zasady trzymamy ją poza lodówką, ale jeżeli bardzo łzawią nam oczy podczas jej krojenia, lepiej trzymać ją w lodówce, uniknięmy płaczu 🙂 – co do zasady trzymamy ją poza lodówką, ale jeżeli bardzo łzawią nam oczy podczas jej krojenia, lepiej trzymać ją w lodówce, uniknięmy płaczu 🙂 owoce – maliny, borówki, winogrona, jagody jeżyny, kiwi, ananas po rozkrojeniu (trzymamy w szczelnym pojemniku) Jedynie w przypadku cebuli czasami można ją trzymać w lodówce – tak przechowywana powoduje, że nie płaczemy podczas jej krojenia 🙂 – trzymamy je w suchym miejscu, najlepiej chłodnym jak piwnica, ale nie jest to konieczne. oliwa z oliwek – trzymamy poza lodówką, w suchym i ciemnym miejscu (w szafce albo ciemnej butelce) nawet do roku! trzymamy poza lodówką, w suchym i ciemnym miejscu (w szafce albo ciemnej butelce) nawet do roku! Jedynie w przypadku cebuli czasami można ją trzymać w lodówce – tak przechowywana powoduje, że nie płaczemy podczas jej krojenia 🙂 owoce – jabłka, gruszki, mango, ananas, cytrusy, banany (jeżeli banany za bardzo Wam dojrzeją możecie wykorzystać je wciąż na wiele sposobów – pomysły na wykorzystanie przejrzałych bananów znajdziecie tutaj). wędliny – trzymamy je w lodówce owinięte pergaminem albo umieszczone w szczelnym pojemniku (zarówno te w plastrach jak i w kawałkach), na dolnej półce. – trzymamy je w lodówce owinięte pergaminem albo umieszczone w szczelnym pojemniku (zarówno te w plastrach jak i w kawałkach), na dolnej półce. marynowanie – większość warzyw możemy zamarynować w roztworze z octu, syropu klonowego (miodu lub cukru) i wody z ulubionymi dodatkami (np. po tajsku z imbirem, chilli i limonką kafir) – warzywa w takiej zalewie postoją w lodówce do tygodnia. – większość warzyw możemy zamarynować w roztworze z octu, syropu klonowego (miodu lub cukru) i wody z ulubionymi dodatkami (np. po tajsku z imbirem, chilli i limonką kafir) – warzywa w takiej zalewie postoją w lodówce do tygodnia. Możemy zamrozić go w całości albo pokroić na kromki i poporcjowac w woreczkach strunowych. najlepiej trzymać w lnianym worku i chlebaku – jeżeli nie macie jednej z tych rzeczy, wystarczy chociaż jedna z nich. Zamknięte mleko pasteryzowane w kartonie może stać w suchym miejscu w szafce. – świeże, jak i otwarte pasteryzowane zawsze przechowujemy w lodówce. pomidorki koktajlowe, brokuły, kalafior, szparagi, kapusty, pak choy, pieczarki, grzyby – dobrze czują się w lodówce, nie pakujemy ich w torebki foliowe, bo się w nich zaduszą! Tu musimy uważac najbardziej, bo starym mięsem lub rybami łatwo się zatruć. świeże mięso – trzymamy w najchłodniejszym miejscu w lodówce (najczęściej jest do tego przeznaczona specjalna półka – u mnie to dolna szuflada) i szybko zużywamy (2/3 dni). olej rzepakowy, olej kokosowy, sezamowy – trzymamy poza lodówką, w suchym i ciemnym miejscu nawet do roku! – trzymamy poza lodówką, w suchym i ciemnym miejscu nawet do roku! – trzymamy w najchłodniejszym miejscu w lodówce (najczęściej jest do tego przeznaczona specjalna półka – u mnie to dolna szuflada) i szybko zużywamy (2/3 dni). olej konopny, z pestek dyni, z czarnuszki – można przechowywać je w lodówce lub w suchym i ciemnym miejscu Przechowywanie mięsa i ryb Wszystkie owoce i warzywa niżej wymienione trzymamy najlepiej w dolnej szufladzie lodówki. rzodkiewki – główki rzodkiewek odrywamy od liści, przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika (może być słoik) i trzymamy w lodówce. dobrze czują się w lodówce, nie pakujemy ich w torebki foliowe, bo się w nich zaduszą! Przechowywanie tłuszczy – masła, oleju, oliw Wszystkie oleje najlepiej przechowywać w ciemnych butelkach – choć nie zawsze producenci w takich je sprzedają. – trzymamy w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku lub woreczki próżniowym, na środkowej półce. – trzymamy w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku lub woreczki próżniowym, na środkowej półce. Wypieki – jeżeli mamy do czynienia z mokrymi wypiekami typu sernik, ciasto z kremem, brownies – lepiej trzymać je w lodówce. – jeżeli mamy do czynienia z mokrymi wypiekami typu sernik, ciasto z kremem, brownies – lepiej trzymać je w lodówce. warzywa liściaste (sałaty, szpinak, rukola, roszponka, jarmuż) – u mnie najlepiej sprawdza się trzymanie ich w szczelnie zamkniętym woreczku strunowym lub szklanym pojemniku w lodówce. Trzymamy luzem w przeznaczonej na warzywa dolnej szufladzie. – ich pędy możemy wcześniej owinąć w wilgotną ściereczkę, ale i bez teo wytrzymają długo. ryby – podobnie jak świeże mięso trzymamy w najchłodniejszym miejscu w lodówce i szybko zużywamy (2/3 dni) albo mrozimy. masło i masło klarowane – masło przechowujemy w lodówce w szczelnym opakowaniu do 3-4 tygodni, aby nie zjelczało. – masło przechowujemy w lodówce w szczelnym opakowaniu do 3-4 tygodni, aby nie zjelczało. Zamknięte mleko pasteryzowane w kartonie może stać w suchym miejscu w szafce. Nie kupujmy oleju lnianego, który stoi w sklepie na półce, a nie w lodówce. Nie kupujmy oleju lnianego, który stoi w sklepie na półce, a nie w lodówce. Przechowywania nabiału jajka – trzymamy w lodówce na półce na drzwiach, pozostaną świeże nawet 3-4 tygodnie. – trzymamy w lodówce na półce na drzwiach, pozostaną świeże nawet 3-4 tygodnie. Jeżeli jednak jemy je powoli, to po otwarciu możemy trzymac je w lodówce – wówczas będzie dobre aż do upływu terminu ważności. Jeżeli jednak jemy je powoli, to po otwarciu możemy trzymac je w lodówce – wówczas będzie dobre aż do upływu terminu ważności. dojrzałe awokado lub awokado, które chcemy zjeśc duuużo później – trzymamy w lodówce i wyciagamy na 1 dzień przed zjedzeniem, będzie tam powoli dojrzewać. Chleb najlepiej trzymać w lnianym worku i chlebaku – jeżeli nie macie jednej z tych rzeczy, wystarczy chociaż jedna z nich. Generalnie pamiętajmy też o zasadzie, że na najwyższej górnej półce w lodówce jest najcieplej – trzymamy tam orzechy, konserwy, przetwory. Aby sprawdzić, czy jajko jest świeże zanurzamy je w misce z wodą – jeżeli wypłynie lepiej już go nie jeść. Aby sprawdzić, czy jajko jest świeże zanurzamy je w misce z wodą – jeżeli wypłynie lepiej już go nie jeść. Robimy je z różnych okazji, czasami kupujemy zbyt wiele rzeczy z uwagi na nieprzemyślane zakupy, a czasami – tak jak teraz – wszyscy jesteśmy zmuszeni do zrobienia tych większych lub mniejszych. Zasada first in – first out Na koniec mam dla Was generalną wskazówkę na temat tego jak przechowywać żywność w lodówce. marchew, pietruszka i seler – ale jeżeli chcemy trzymać je bardzo długo, lepiej przenieść je w chłodne, suche miejsce jak piwnica. Aby dłużej się trzymały nalepiej przesadzić te kupione w markecie do większej doniczki. – trzymamy na zewnątrz i codziennie (najlepiej rano) podlewamy. – trzymamy w lodówce i wyciagamy na 1 dzień przed zjedzeniem, będzie tam powoli dojrzewać. – ale jeżeli chcemy trzymać je bardzo długo, lepiej przenieść je w chłodne, suche miejsce jak piwnica. jogurty, twarożki – tutaj jest oczywiste, trzymamy je w lodówce, a środkowej półce. Po otwarciu te z puszki przelewamy do słoika lub pojemnika (aluminium jest szkodliwe, kiedy się utlenia) i trzymamy szczelnie zamknięte w lodówce. Możemy zamrozić go w całości albo pokroić na kromki i poporcjowac w woreczkach strunowych. – główki rzodkiewek odrywamy od liści, przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika (może być słoik) i trzymamy w lodówce. Nigdy nie trzymamy ich w workach foliowych, ani w folii aluminiowej. Nigdy nie trzymamy ich w workach foliowych, ani w folii aluminiowej. Przechowywanie ziół i zieleniny oraz suszonych przypraw Świeże zioła i sałaty zioła w doniczce – trzymamy na zewnątrz i codziennie (najlepiej rano) podlewamy. Jeżeli masło orzechowe rozwarstwiło się na częśc stałą i olej, aby znowu było kremowe wystarczy zblendować zawartośc. – zarówno przed jak i po otwarciu możemy trzymac je poza lodówką. olej lniany – zawsze trzymamy go w lodówce! granat – jeżeli już go obierzemy, najlepiej jest wypestkować go w całości, a ziarna przełożyć do szczelnego słoika lub pojemnika. – jeżeli już go obierzemy, najlepiej jest wypestkować go w całości, a ziarna przełożyć do szczelnego słoika lub pojemnika. Mrożenie – chleb możemy zamrozić w całości albo pokroić go na kromki i powkładać do woreczków strunowych. mleko – świeże, jak i otwarte pasteryzowane zawsze przechowujemy w lodówce. – zawsze trzymamy go w lodówce! Przechowywanie suchych produktów – mąk, kasz, ryżu, makaronu, cukru, erytrolu Suche produkty najlepiej jest przesypać do bardzo szczelnych pojemników i trzymać w ciepmnej szafce. kiszenie – dzięki kiszeniu nie tylko przedłużycie świeżość warzyw – dzięki kiszeniu nie tylko przedłużycie świeżość warzyw zupy i wekowanie Jak przechowywać ugotowane kasze, ryż i makaron dobrze jest włożyć do szczelnego pojemnika lub woreczka strunowego i trzymać w lodówce. Jeżeli będziemy je trzymać w lodówce staną się niesmaczne, mączyste. Jeżeli będziemy je trzymać w lodówce staną się niesmaczne, mączyste. szparagi – ich pędy możemy wcześniej owinąć w wilgotną ściereczkę, ale i bez teo wytrzymają długo. Na blogu znajdziecie przepisy np. na pesto z rukoli, z liści musztardowca , pesto koperkowe czy liści rzodkiewki. suszone zioła najlepiej przesypmy do szklanych lub metalowych pojemników/ słoiczków, dzięki temu nie wywietrzeją. Ale żeby się nie zmarnowały pod koniec ich życia możemy z nich zrobić pyszne pesto – dzięki temu przedłużymy znacząco ich żywot.