Ciasto czekoladowe z wiśniami i mascarpone

Ciasta
28.04.2019 16:01
Ciasto czekoladowe z wiśniami i mascarpone

Biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia herbata do nasączenia Krem 200 g serka mascarpone 100 g serka sernikowego 200 ml śmietany 30-36% ok. 1/3 – 1/2 szklanki cukru pudru łyżka soku z cytryny Frużelina wiśniowa opakowanie mrożonych wiśni 2-3 łyżki cukru łyżka skrobi ziemniaczanej Przygotowanie Biszkopt najlepiej upiec dzień lub przynajmniej kilka godzin wcześniej według tego przepisu. Intensywnie czekoladowy biszkopt w towarzystwie kremu na bazie serka mascarpone oraz kwaskowych wiśni to coś, co nie może nie smakować dobrze. Sugeruję robić to dość niedbale, tzn. nakładamy kilka łyżek kremu na biszkopt, następnie kilka łyżek wiśni i dopiero teraz rozsmarowujemy delikatnie wszystko razem. Mimo, że ciasto to miało wyglądać trochę inaczej, a ja byłam załamana, że nie wyszło takie, jak pierwotnie chciałam, to każdy kto spróbował powiedział, że jest pyszne i wygląda cudownie. Wiśnie wsypujemy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu, aż puszczą sok i zaczną się gotować. Kiedy wiśnie są już chłodne, to możemy nakładać je razem z kremem na biszkopt. Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin, aby dobrze się schłodziło. Gdyby krem był dla nas mało słodki, to dosładzamy (podaję ilość cukru taką, jaką ja dodaję i która według mnie jest optymalna;) ). Wiśnie powinny być chłodne przed nałożeniem na ciasto. [shopeneo-widget id=2c98efa1-5577-443c-8cd1-a3eb359986bb] Z biszkopta skrawamy górną warstwę, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy go do blachy, w której się piekł. Dzięki temu kolory będą się przenikały i uzyskamy bardzo ładnie cieniowany krem na cieście. Kiedy zaczyna być sztywna, to dodajemy stopniowo masę z mascarpone, cały czas mieszając.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://analizasmaku.pl/ciasto-czekoladowe-z-wisniami-i-mascarpone/