Chleb bez drożdży i zakwasu - dwa najlepsze przepisy!

Agnieszka
Kulinaria
17.03.2020 18:45
Chleb bez drożdży i zakwasu - dwa najlepsze przepisy!

Czy domowa kwarantanna może mieć jakiekolwiek zalety? Otóż okazuje się, że tak. Jeśli mamy trochę więcej wolnego czasu, możemy wypróbować nowych rzeczy w kuchni, na przykład upiec własny chleb! Nie będziemy potrzebować ani zakwasu, ani drożdży. Przepisy są bardzo proste, ale i wychodzą z nich pyszne chleby. Wypróbuj sama!

Zdjęcie Chleb bez drożdży i zakwasu - dwa najlepsze przepisy! #1

Przepis pierwszy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru
  • 475 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko

Przygotowanie:

-Wsyp do miski wszystkie suche składniki. Następnie dodaj do nich mokre składniki i dokładnie wszystkie wymieszaj.

-Najlepiej użyj do tego rąk (wcześniej dokładnie umyj i osusz ręce). Mieszaj wszystkie składniki dokładnie, najlepiej około 10 minut, aby składniki się idealnie połączyły.

-Nie zdziw się, że ciasto jest trochę rzadkie i lepi się do rąk - to normalne.

-Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

-Formę z ciastem włóż do piekarnika i piecz przez 1 godzinę w 190 stopni C.

Zdjęcie Chleb bez drożdży i zakwasu - dwa najlepsze przepisy! #2

Przepis drugi

Składniki:

  • 100 g mąki jasnej orkiszowej
  • 350 g mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżeczka sody do pieczenia
  • 400 ml jogurtu naturalnego (może być jogurt grecki, maślanka)
  • 1 łyżeczka soli
  • masło do wysmarowania blaszki
  • mak, ziarna czarnuszki, płatki owsiane do posypania chleba

Przygotowanie:

-Wymieszaj mąkę z solą i sodą, a następnie dodaj do miski jogurt.

-Dokładnie wymieszaj ciasto i wyrabiaj je około 10 minut.

-Wyrobione ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i posyp ziarnami.

Piecz przez 40-45 minut w 200 stopniach C.


Sprawdź również przepis >>> chleb z naczynia żaroodpornego