Chleb bez mąki na kefirze

Chleb bez mąki na kefirze

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.Suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy, następnie wlewamy kefir i wodę (należy uważać, żeby nie rozrzedzić za bardzo, konsystencja, jaką …

Składniki

1 duży kubek kefiru – czyli 200 g

1 płaska łyżka soli

1 szklanka* otrębów pszennych

1 szklanka płatków owsianych górskich

½ szklanki* płatków owsianych błyskawicznych

½ szklanki* mielonego lnu odtłuszczonego lub nasion babki płesznik

¼ szklanki* ziaren słonecznika

1/2* szklanki wody

* szklanka o poj. 250 ml

Przepis

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.

Suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy, następnie wlewamy kefir i wodę (należy uważać, żeby nie rozrzedzić za bardzo, konsystencja, jaką chcemy osiągnąć to kleista masa. Ciasto przekładamy do keksówki, uklepujemy lekko łyżką. Pieczemy ok 60 minut.

 http://healthylifeconnoisseur.blogspot.com/2016/05/witajcie-przychodze-dzis-zprzepisem-o.html

Polecane