- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
1 duży kubek kefiru – czyli 200 g
1 płaska łyżka soli
1 szklanka* otrębów pszennych
1 szklanka płatków owsianych górskich
½ szklanki* płatków owsianych błyskawicznych
½ szklanki* mielonego lnu odtłuszczonego lub nasion babki płesznik
¼ szklanki* ziaren słonecznika
1/2* szklanki wody
* szklanka o poj. 250 ml
Przepis
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy, następnie wlewamy kefir i wodę (należy uważać, żeby nie rozrzedzić za bardzo, konsystencja, jaką chcemy osiągnąć to kleista masa. Ciasto przekładamy do keksówki, uklepujemy lekko łyżką. Pieczemy ok 60 minut.