Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Warto znaleźć chwilę przed wyjściem na zjedzenie go, aby zacząć dzień z poranną dawką energii. Istnieje jednak kilka produktów, których nie warto jeść rano, ponieważ niekorzystnie wpłyną na nasze zdrowie!
Płatki śniadaniowe
Czekoladowe, cynamonowe, z orzechami i miodem… wybór jest nieograniczony! Ich spożycie rano powoduje gwałtowne wahania poziomu cukru we krwi i spory wzrost apetytu już koło południa. Płatki zawierają mnóstwo cukru, węglowodanów, są też pozbawione błonnika- to nienajlepszy wybór na pierwszy posiłek.
Sok owocowy
Choć wydaje się, że to zdrowy i rozsądny wybór, to sok zawiera dużo cukrów i węglowodanów. Lepiej zrezygnować z niego podczas śniadania.
Jogurt naturalny
Ma zbyt mało kalorii, aby się nim najeść. Nie warto jeść go na pusty żołądek, ponieważ zawarte w nim dobre bakterie kwasu mlekowego i tak zostają zneutralizowane przez kwasy żołądkowe.
Słodkie bułki, pączki, ciastka
Kaloryczne, przetworzone i pełne cukru- nie są idealną propozycją na śniadanie. Raz na jakiś czas możesz zgrzeszyć, jednak staraj się nie jeść ich codziennie. Dodatkowo pieczywo spożywane na pusty żołądek, ze względu na obecność drożdży, może wywoływać wzdęcia.
Pomidory i ogórki
Pomidory zwiększają poziom kwasów żołądkowych i mogą powodować zgagę i refluks. Powinny ich unikać osoby, które cierpią na wrzody żołądka. Ogórki spożywane na pusty żołądek również mogą wywoływać uczucie dyskomfortu, wzdęcia, zgagę i bóle brzucha.
Brak śniadania
Nie rezygnuj ze śniadań, poranny posiłek doda Ci mocy i energii na cały dzień, a pomijanie go, może skutkować napadami głodu i objadaniem się w późniejszych godzinach.