Chleb z naczynia żaroodpornego! Łatwy, pyszny i chrupiący

Agnieszka
Kulinaria
03.04.2020 16:47
Chleb z naczynia żaroodpornego! Łatwy, pyszny i chrupiący

Obecnie większość z nas zrezygnowała z codziennych zakupów. Mała jest więc szansa na to, że dostaniemy świeże, chrupkie pieczywo. Warto więc, korzystając z większej ilości wolnego czasu, upiec chleb w domu samodzielnie. Wydaje Ci się, że to trudne? Otóż nie! Chleb z naczynia żarooodpornego jest pyszny, chrupki i łatwy w przygotowaniu.  

Zdjęcie Chleb z naczynia żaroodpornego! Łatwy, pyszny i chrupiący #1

Do przygotowania pysznego, domowe chleba będziesz potrzebować naczynie żaroodporne z pokrywką. Warto też wiedzieć, że ciasto na chleb będziesz musiała przygotować wieczorem, a upiec dopiero następnego dnia rano. 

Przepis na chleb z naczynia żaroodpornego 

Składniki:

  • 650g mąki pszennej 
  • 500 ml letniej wody
  • 25g drożdży (świeżych) 
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 2 łyżeczki soli 
  • 4 łyżeczki oleju roślinnego 
  • 50g sezamu
  • 50g pestek słonecznika 
  • 50g pestek dyni

 

Zdjęcie Chleb z naczynia żaroodpornego! Łatwy, pyszny i chrupiący #2

Przygotowanie:

 

-Drożdże i cukier wymieszaj wraz z pół szklanki ciepłej wody. Do dużej miski wsyp mąkę, sól, dynię i słonecznik. Wymieszaj i dodaj rozpuszczone drożdże wraz z cukrem, olej oraz pozostałą wodę Dokładnie wszystko wymieszaj i owiń miskę folią. Pozostaw na całą noc w lodówce.

 

-Nazajutrz wyjmij ciasto z lodówki i uformuj z niego bochenek na stolnicy posypanej mąką. Pozostaw na pół godziny pod przykryciem, aby ciasto lekko urosło.

 

-Piekarnik rozgrzej do 250 stopni i najpierw włóż do niego naczynie żaroodporne. Po kilku minutach, gdy naczynie się ogrzeje, wyjmij je ostrożnie i umieść w nim ciasto. 

 

-Piecz chleb przez pół godziny pod przykryciem w 220 stopniach, a następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 20 minut. 

 

-Gdy chleb się upiecze, wyciągamy go z piekarnika i czekamy aż całkowicie ostygnie. Dopiero wtedy możemy go pokroić. 

 

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną