Soczewica z warzywami

Obiad
17.03.2020 14:00
Soczewica z warzywami

Składniki na porcje dla 2-3 osób: szklanka suchej zielonej soczewicy 1 cebula mała młoda cukinia (ok. 200-250 g) świeża papryka ok. 200 g groszku konserwowego 2 łyżki oleju lub oliwy 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub mąki pszennej przyprawy: 1-2 łyżki sosu sojowego, pieprz (dodaj swoje ulubione przyprawy) Zwykle jadamy je jako samodzielny posiłek, ale może być też świetnym dodatkiem do drugiego dania (z ziemniakami, ryżem lub kaszą)😊 ♦ To zdrowe lekkostrawne danie pełne warzyw. Do soczewicy możesz dodać inne dodatki, np. pieczarki, kukurydzę konserwową, pomidory, brokuły, fasolę konserwową lub szparagową, szpinak, ugotowaną marchewkę, pietruszkę lub korzeń selera. Od dziecka soczewica kojarzyła mi się jedynie z farszem do pierogów lub pasztecików. Koleżanka Emilka podsunęła mi pomysł na przygotowanie jej na patelni z dodatkiem warzyw. Bardzo przypadło nam do gustu i od czasu do czasu robię je z dowolnymi warzywami, a czasem też pieczarkami. Całość wymieszaj – duś jeszcze około 3-4 minuty, by sos warzywny nieco zgęstniał… i gotowe😊 Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną cebulę – smaż, aż się zeszkli.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kulinarnesos.com.pl/soczewica-z-warzywami/