Składniki: – 2 szklanki i 6 łyżek mąki pszennej – 250 g drobnego cukru do wypieków – 1 kostka masła – cukier wanilinowy – szczypta soli – 4 jajka – ½ szklanki jogurtu naturalnego – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – ½ łyżeczki proszku do pieczenia – 1 i 1/5 tabliczki gorzkiej czekolady min. 70% krem: – 500 g serka mascarpone – 1/2 szklanki cukru – 5 łyżek jogurtu naturalnego bez laktozy – duża garść świeżych borówek amerykańskich i np. malin – opcjonalnie 20 g owoców leśnych w syropie z Biedronki Przygotowanie: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną – przesiać, odłożyć. Masło i cukier oraz cukier wanilinowy utrzeć mikserem do powstania jasnej i puszystej masy, która podwoi swoją objętość. Formę o wymiarach 23 x 27 cm lub tortownicę o średnicy maksymalnie 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 70 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Na wierzchu posmarować delikatną warstwę masy oraz położyć owoce. Czekoladę połamać, wrzucić do rondelka, wlać 1/4 szklanki wody.