Składniki: – 100 g mąki orkiszowej – 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej – 60 g cukru pudru – 100 g masła – 2 żółtka jaj – szczypta soli – 2-3 łyżki wody (opcjonalnie) – 200 g całych migdałów – 200 g orzechy włoskie – 100 g miodu – 100 ml wody – masło orzechowe 100% orzeszków Przygotowanie: Wyrabiamy kruche ciasto. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę,żółtka oraz szczyptę soli – siekamy. Ciasto zagniatamy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Wodę z miodem gotujemy przez 2-3 minuty na wolnym ogniu. Ciasto od razu po wyjęciu z piekarnika kroimy na małe kwadraty. Mąki mieszamy z cukrem pudrem na stolnicy lub blacie. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm.