Kotlety mielone tradycyjne Z przepisu mojej kochanej Babci. Pyszne, mięciutkie i soczyste!

Helka
Obiad
17.03.2020 11:55
Kotlety mielone tradycyjne Z przepisu mojej kochanej Babci. Pyszne, mięciutkie i soczyste!

Kotlety mielone – Składniki: 500 g mięsa mielonego (najlepiej z łopatki wieprzowej, ale może być też np. szynka wieprzowa, udziec cielęcy lub mięso mielone z indyka) 1 mała, czerstwa bułka (u mnie malutka kajzerka; lub pół dużej kajzerki) – ok. 30 g pół szklanki mleka do namoczenia bułki (125 ml) 1 mała cebula starta na tartce o małych oczkach (ok. 50 g) 1 jajko sól i pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia kotletów mielonych smalec lub olej rzepakowy do smażenia *szklanka o pojemności 250 ml Przepis na kotlety mielone: Bułkę zalać podgrzanym mlekiem, odstawić do namoczenia na około 15-20 minut, by cała bułka dokładnie namiękła (podczas moczenia można ją rozdrobnić, lub obrócić, by zrobiła się całkowicie miękka). W Internecie znajdziecie na pewno dużo przepisów na tradycyjne kotlety mielone, ale z moimi wskazówkami wyjdą Wam na pewno najpyszniejsze mielone, jakie kiedykolwiek jedliście. Do miski włożyć zmielone mięso z łopatki wieprzowej, startą na drobnej tarce cebulę, jedno jajko, namoczoną bułkę z mlekiem (koniecznie musi być już wtedy ostudzone!) oraz sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku. Ułożyć na patelni mielone kotlety i smażyć przez ok. 5 minut z obu stron na rumiano. Na moim blogu kulinarnym znajdziesz kilka przepisów na kolety mielone z różnymi dodatkami. Ja tym razem podałam je z marchewką z groszkiem oraz z tłuczonymi ziemniakami oprószonymi świeżo posiekanym koperkiem. Kotlety mielone z łopatki wieprzowej z mojego przepisu wychodzą mięciutkie i soczyste, więc gorąco zachęcam do przetestowania receptury. Poniżej możecie zapoznać się z przepisem krok po kroku na tradycyjne kotlety mielone. Niektórzy cebulkę podsmażają, ja jednak wolę wersję z cebulą startą na drobnych oczkach i w tej postaci dodanej do mięsa. Kotlety mielone przepis Jak zrobić kotlety mielone – to pytanie zadaje sobie dość spore grono początkujących kucharek. Na koniec, na 2 minuty, przykryć patelnię pokrywką i podusić mielone pod przykryciem. Po usmażeniu przełożyć kotlety na talerz wyłożony kuchennymi ręcznikami papierowymi, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Ten przepis na mielone jest dość szybki i łatwy, więc powinien udać się każdemu. Mielone najczęściej podawane są u nas w towarzystwie buraczków lub marchewki z groszkiem. Mielone tym razem podałam z marchewką i groszkiem oraz ziemniakami puree. Dzięki temu kotlety mielone wyjdą miękkie i soczyste, a masa podczas smażenia nie będzie się rozpadać.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kulinarneprzeboje.pl/kotlety-mielone/