Podstawą Stromboli jest ciasto takie, jak do pizzy, a składniki to już kwestia indywidualna i zależy od Waszej kreatywności :). Składniki: Ciasto – 20 g drożdży – 1,5 szklanki mąki – 0,5 szklanki wody – 2 łyżki oliwy – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka cukru Nadzienie – 2 łyżki passaty pomidorowej – 1/3 małej puszki kukurydzy – ząbek czosnku – pół cebuli – pomidor – 100 g świeżego szpinaku – 4 plastry szynki parmeńskiej – 1/3 cukinii – starta mozzarella – sól, pieprz, zioła Przygotowanie Drożdże mieszamy w wodzie i odstawiamy na chwilkę. Po obu bokach ciasta, tam gdzie nie ma nadzienia, nacinamy paski, które zakładamy na farsz raz z jednej a raz z drugiej strony, całość posypujemy ziołami. Ciasto rozkładamy na papierze do pieczenia formułując kształt prostokąta i smarujemy sosem (koncentrat + 2 łyżki oliwy + czosnek).Następnie układamy plastry szynki parmeńskiej.