Na garnku umieszczamy sito i partiami przekładamy na nie przetarte ziemniaki (ja dodaję je sukcesywnie w trakcie tarcia i spokojnie sobie na tym sicie odciekają). Wodę z ziemniaków delikatnie zlewamy, a osadzoną na dnie garnka skrobię dodajemy do ziemniaków. Po chwili odciskamy z nich sok, przekładamy do innego garnka, a na sito dajemy kolejną partię przetartych ziemniaków. Udostępnij Zapisz Szare kluski, u nas tak zwane kluski z tarcizny, to świetna opcja na niedrogi i smaczny obiad. W rondelku rozgrzewamy olej, rumienimy boczek (ja w tym wypadku daję troszkę więcej oleju). Dodatkowo: kawałek boczku 1 duża cebula lub dwie mniejsze olej Boczek kroimy w kostkę. Gotujemy około 5 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. 1 kg ziemniaków 1 jajko 3/4 szkl. Gdy boczek się wytopi i ładnie przesmaży dodajemy cebulę, smażymy jeszcze chwilę. Wrzucamy je na gotującą się wodę.