Jak zrobić żeberka wieprzowe w piekarniku: Składniki: 1 ½ kg żeberka wieprzowe , chude, mięsiste 1 łyżeczka soli kamiennej 1 ½ szklanka sosu do grilla BBQ zakupione w sklepie lub domowej roboty W dzisiejszych czasach wybór sosów do grilla w sklepach jest dość obfity, więc można używać kupionego w sklepie. Składniki domowego sosu do grillowania BBQ: 2 szklanki drobno posiekanej cebuli 1 szklanka keczupu 1 szklanka wody 1/4 szklanki octu jabłkowego 1/4 szklanki cukru 1/8 szklanki sosu worcestershire 1/8 szklanki melasy 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie sosu BBQ: Umieszczamy wszystkie składniki w rondelku i zagotowujemy. Możecie zrobić własny sos do grilla BBQ (przepis jest powyżej w opisie przepisu), ale w sklepach jest tyle świetnych gotowych sosów, że możecie pójść na łatwiznę i wykorzystać gotowy sos. Ponownie smarujemy żeberka resztą sosu grillowego i pieczemy kolejne 20-30 minut w piekarniku, aż uzyskają cudowną glazurę, będą lepkie, wypieczone i szkliste. Świetnymi dodatkiem do tych żeberek są różne pyszne surówki. Te żeberka wieprzowe BBQ są pieczone w piekarniku, tak długo aż będą miękkie i mięso będzie odchodzić się od kości. Smarujemy żeberka połową pozostałego sosu BBQ, zwiększamy temperaturę do 170 stopni C i ponownie pieczemy żeberka tym razem odkryte przez 30 minut. Nie ma znaczenia, która jest pora roku i jaka jest pogoda na zewnątrz, ponieważ grillowanie odbywa się w piekarniku. Najważniejsze to wykorzystanie pysznego sosu BBQ (możesz użyć sosu ze sklepu), żeberka będą miały wspaniały smak, kolor i będą miękkie. W tym czasie żeberka zaczynają się karmelizować na krawędziach, ale potrzebują jeszcze kolejnego smarowania sosem.